U Krbu 45/521, 108 00 Praha 10 – Malešice

Fotogalerie: Makro

Regionální kolo – Praha 2015

MAKRO Cash & Carry ČR, s.r.o. je hlavním organizátorem a garantem odborné soutěže 3. MAKRO HoReCa Pětiboj. Soutěž je dvoukolová -  regionální kola určí postupující do celostátního finále. To se skládá ze dvou částí a to z individuální soutěže v dovednostních disciplínách oboru kuchař, číšník, dále pak z týmové soutěže mezi přihlášenými školami. 3. MAKRO HoReCa Pětiboj je určen pouze a výhradně pro studenty hotelových škol, středních škol, středních odborných učilišť a středisek praktického vyučování v oborech kuchař – číšník.

Regionální kolo proběhlo v Makru Čestlice dne 11. května 2015. Finále soutěže bude v rámci Mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích ve dnech 12. - 14. listopadu 2015 ve kterém bude soutěžit nejlepších pět týmů z kola regionálního.

Každá škola nominuje  do regionálního kola tým, který je složen z 6 studentů a každý student musí splnit pět individuálních dovednostních disciplín:

  • Krájení 3 ks oloupané cibule – najemno, nepřekrajovat
  • Krájení pórku (cca 200 g)/ na jemné nudličky o délce 4 cm
  • Krájení 4 ks brambor – na kostičky o velikosti cca 0,8 cm
  • Vykoštění chlazeného kuřete (cca 1, 3 kg)
  • Filetování celého pstruha (kuchaný bez šupin, cca 400 g)

Za naši školu na regionální kolo soutěže byli nominováni:

  • Severin Marek K2B
  • Vobořil Marek K3D
  • Syrový Jan K3D
  • Břeň Jiří K3B
  • Rousek Jindřich K2A
  • Kukla Jaroslav K2A

Výsledky regionálního kola

škola

pořadí

součet bodů

Střední škola společného stravování, Krakovská, Ostrava-Hrabůvka

1

988

SŠ potravinářská, obchodu a služeb Brno

2

977

Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie

3

932

Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu, Praha

4

880

SOŠ a SOU Trhové Sviny

5

809

 

Makro – kuchařský pětiboj 2014

MAKRO HoReCa pětiboj - finále České Budějovice

Finálové kolo se uskutčnilo v Českých Budějovicích ve dnech 13. – 15. 11. 2014, probojovalo se do něho pět škol.

Soutěžní tým naší školy se umístil v celkovém hodnocení na druhém místě a v samostatné disciplíně OBSLUHA obsadil 1. místo.

Soutěžní úkol:

Hlavním úkolem soutěžících je zabezpečit provoz restaurace pro 24 hostů

Kuchaři

  • Příprava pokrmů - hlavní chod  - host bude mít výběr pokrmů  - pokrm z kuřete nebo ze pstruha a moučník
  • Pětiboj – krájení (krájení zeleniny na požadované tvary a velikosti  + filetování pstruha + vykostění kuřete)
  • Číšnici – obsluha
  • Obsluha v restauraci
  • Barmanská soutěž – příprava uvítacího dlouhého nápoje
  • Baristická soutěž – příprava esspresa a capuccina

Finále soutěže pořádané obchodní společností MAKRO se účastnil tým:

KUCHAŘI

  • Michal Sobotka
  • Jiří Břeň
  • Michal Román
  • Marek Vobořil
  • Kristýna Klabouchová
  • Marek Severin

SERVÍRKY

  • Aneta Křížková
  • Karolína Žižková
  • Kristýna Andělová
  • Monika Vybíralová
  • Kateřina Fígrová
  • Tereza Vašíčková

Soutěžní tým připravily:

  • Bc. Jiří Šedivý
  • Mgr. Kateřina Šmídová
  • Josef Kotěra

 

Regionální kolo – Praha

Proběhlo v Makru Čestlice dne 25. dubna 2014. Tato soutěž je určena pouze pro studenty hotelových škol, středních škol, středních odborných učilišť v oborech kuchař - číšník. Skládá se ze dvou částí a to z individuální soutěže v dovednostních disciplínách oboru kuchař a z týmové soutěže mezi přihlášenými školami.  Z regionálních kol vzejde 5 nejlepších škol, které se utkají ve finále soutěže v rámci Mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích ve dnech 13. až 15. listopadu 2014.  Každá škola nominuje  do regionálního kola tým, který je složen z 6 studentů a každý student musí splnit pět individuálních dovednostních disciplín:

  • Krájení 3 ks oloupané cibule – najemno, nepřekrajovat
  • Krájení pórku (cca 200 g)/ na jemné nudličky o délce 4 cm
  • Krájení 4 ks brambor – na kostičky o velikosti cca 0,8 cm
  • Vykoštění chlazeného kuřete (cca 1, 3 kg)
  • Filetování celého pstruha (kuchaný bez šupin, cca 400 g)

Za naši školu na regionální kolo soutěže byli nominováni:

  • SOBOTKA MICHAL, K2D
  • BŘEŇ JIŘÍ, K2B
  • ROMAN MICHAL, K2B
  • TAUBEREST KRYŠTOV, K2A
  • KONVALINKA TOMÁŠ, K2A
  • RYBKA JOSEF, K2A

V regionálním kole Makro Čestlice se umístil Sobotka Michal na 2. místě. V regionálních kolech soutěžilo 19 škol a naše škola se umístila na 4. místě a postoupila do finále v Českých Budějovicích, které se konalo  ve dnech 13. až 15. listopadu 2014. Do finále bylo vybráno 5 škol, které budou soutěžit v rámci Mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest České Budějovice.