U Krbu 45/521, 108 00 Praha 10 – Malešice

Školní soutěže

Školní rok 2015/2016

 

Cukrářská soutěž O pohár starostky Městské části Prahy 10 JUDr. Radmily Kleslové

V předvánočním čase se dne 2. prosince 2015 uskutečnila na našem Středním odborném učilišti gastronomie, U Krbu 45/521, Praha 10 cukrářská soutěž na téma: „Slavnostní výrobek k výročí školy“ O pohár starostky Prahy 10 JUDr. Radmily Kleslové.

O prvenství bojovalo svými odbornými znalostmi a dovednostmi celkem 43 žáků.

Hodnotící komise:

Berzsiová Pavlína – cukrářka, podnikatelka a viceprezident představenstva AKC ČR

Buchal František – cukrář a majitel cukrářské výrobny – člen představenstva AKC ČR

Marie Hrbková – lektorka a technolog společnosti Almeco, s.r.o

 

Připravené slavnostní výrobky – dorty vypadaly velmi lákavě a pro hodnotící odbornou komisi nebylo lehkým úkolem vybrat ten nejlepší. Nakonec se odborná porota rozhodla udělit pět hlavních cen a tři zvláštní ocenění.

Porotu vůbec neměla lehký úkol, protože naši žáci předvedli skvělé výkony, a bylo těžké vybrat vítěze, proto se porota rozhodla udělit ještě 3 zvláštní ocenění.

Ocenění se rozhodla udělit i starostka Prahy 10 paní JUDr. Radmila Kleslová z důvodu perfektního zvládnutí dortu „Slaďoučké pokušení“, jehož autorkou byla Aneta Špánková, žákyně 1. ročníku oboru cukrář.

 

Umístění:

1. místo – Poláčková Vendulka C3.B - Krb

2. místo – Moučková Kateřina C3.B – 130 let školy

3. místo – Veverková Kateřina C2.B – dort k výročí

4. místo – Kubík Filip – KC3 – pařížská fantazie

5. místo – Zatřepálková tereza – C3.B – dort s čokoládou a ovocem

Zvláštní ocenění:

Kratochvílová Kateřina – výroční dort – cena byla udělena za hezké modelování květin

Janecká Nikola – Narozeninový dort – cena byla udělena za krásnou barevnost

Dvorská Karolína – Výročí školy – cena byla udělena za sympatie poroty

 

Poháry a ceny vítězové převzali z rukou Starostky městské části Praha 10 JUDr. Radmily Kleslové, zástupců MHMP Mgr. Lenky Němcové a paní Bc. Jany Vlásenkové, ředitelky SOU gastronomie Mgr. Kateřiny Mrvové a poroty.

Soutěž také navštívili v rámci dne otevřených dveří zájemci o studium na naší škole a mohli tak zhlédnout na praktických ukázkách cukrářských dovedností, co vše se mohou v průběhu studia u nás naučit. Byl to jeden z náročných a velmi rušných, ale také krásných dnů na naší škole.

Všichni zúčastnění obdrželi čestná uznání a věcné ceny, které věnovali naši sponzoři.

Školní rok 2014/2015

Soutěž kuchařů O pohár starostky Městské části Prahy 10 JUDr. Radmily Kleslové

Soutěž proběhla 4. února 2015.

Téma: Pokrm z tradičního masa v netradičním pojetí

Počet účastníků: 30

Porota:
Ondřej Slanina (předseda) – šéfkuchař, Chateau St. Havel, Praha
Jan Horký – šéfkuchař, Francouzská a Plzeňská restaurace Obecní dům, Praha
Martin Jiskra – šéfkuchař, Club Restaurant Chagalls, Praha
Ondřej Koráb – šéfkuchař, restaurace Le Grill hotelu The Mark
Tomáš Zumr – obchodní ředitel pro východní Evropu firmy RATIONAL

Umístění:

  1. místo: Tomáš Konvalinka – K3A
  2. místo: Marek Dutka – K3D
  3. místo: Tomáš Jurič – K2A
  4. místo: Jan Skuček – K2A
  5. místo: Michal Sobotka – K3D

Zvláštní ocenění:
Jáchym Stavěl – K3B
Barbora Nováková – K3D
Marek Vobořil – K3D

Fotogalerie

Soutěž cukrářů O pohár radní hl. m. Prahy Ing. Mgr. Ireny Ropkové

Soutěž proběhla 28. ledna 2015.

Téma: Jednoporcový moučník s použitím mléčného produktu

Počet účastníků: 25

Porota:
Jaroslava Stejskalová (předseda) – nositelka ocenění Kříže sv. Vavřince 2001, nositelka Zlaté medaile M. D. Rettigové 1997
Karolína Kocincová – absolventka naší školy, lektorka modelování karamelu a zpracování čokolády, šéfcukrářka, Hotel The Mark
Adéla Hostášková – absolventka naší školy, šéfcukrářka, restaurace Oblaca – Žižkovská věž

Umístění:

  1. místo: Lenka Křivánková – C3A (Kokosový řez s pistáciovou pěnou)
  2. místo: Lukáš Stádník – C3A (Povánoční překvapení)
  3. místo: Lucie Valterová – C3A (Čokoládový dortík black and white)
  4. místo: Vendulka Poláčková – C2B (Jemný smetanový dortík)
  5. místo: Andrea Holecová – C1B (Zimní romance)

Zvláštní cena:
Lucie Michovská – C1B (Tvarohový řez s malinovou 
Martin Hartman – C3A (Čokoládovokaštanová variace)
Fotogalerie

Soutěž číšníků O pohár starosty Městské části Prahy 10 Mgr. Bohumila Zoufalíka

Soutěž proběhla 26. 11. 2014

Téma soutěže: Slavnostní tabule ze zahraničí

Toto téma bylo zvoleno i z důvodu, že právě probíhající školní rok byl vyhlášen jako „Rok vzájemné tolerance – Chceme svět bez válek“.

Počet účastníků: 34 (žáci soutěžili ve dvojicích)

Porota:

Martina Vondrová (předseda) – obchodní manažerka Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Klára Marvanová – Restaurant manager Clarion Congress hotel Prague

Eva Šimrová – Autograph Collection F+B hotel Boscolo

Umístění:

  1. místo: Kanada – tým Four Seasons
  2. místo: Setkání myslivců – tým Lesní šišky
  3. místo: Svatební tabule (Francie) – tým Aureole
  4. místo: Mistrovství světa ve fotbale – tým Brasiliero
  5. místo: Pocta řeckým přátelům – hotel InterContinental

Fotogalerie

Školní rok 2013/2014

Soutěž kuchařů O pohár starosty Městské části Praha 10 Mgr. Bohumila Zoufalíka

Soutěž na téma Staročeský pokrm v moderní úpravě se uskutečnila na našem Středním odborném učilišti gastronomie 5. 2. 2014.

Soutěže se celkem zúčastnilo 46 žáků, včetně 2 žáků z partnerské školy ve Viechtachu.

Hodnotící komise:

  • Jana Hošťálková – N gastro – Gemini
  • Martin Křesina – šéfkuchař hotelu Pyramida
  • Pavel Zítko – zástupce šéfkuchaře hotelu Clarion Congress Praha
  • Petr Procházka – šéfkuchař hotelu Clarion City
  • Petr Řepásek – šéfkuchař Malostranská Beseda

Hodnotící komise v této soutěži neměla lehký úkol, protože musela ohodnotit pestrost jídla, vzhled, vhodnou variaci chuti, použité suroviny, vhodné téma, barevnost a také soutěžní pokrm ochutnat. Kromě 5 pohárů se komise rozhodla udělit ještě 3 zvláštní ceny.

Umístění v soutěži:

  • 1. místo – Příkop Kamil K3.D – Paštika z husích jater s višňovou omáčkou – hotel Four Seasons Prague, trenér – J. Popovič
  • 2. místo – Šmejkal Jiří K3.D – Pečený kančí hřbet na jalovci, kaštanové pyré, restované hříbky, palačinkové juliene, baby kapusta glazovaná na slanině, rakytníková omáčka – hotel Aureole, trenér – Bc. Kánská
  • 3. místo – Filovkinová Erika K2.D – Bažantí prsíčka plněná husími játry se šípkovou omáčkou, s bramborovo celerovým pyré, glazovanou zeleninou a kaštany – hotel Clarion Congress Prague, trenér – V. Tomanová
  • 4. místo – Skuček Jan K1.A – Zvěřinová paštika s vinnou redukcí – hotel InterContinental
  • 5. místo – Sobotka Michal K2.D – Pošírovaný kraličí hřbet v bránici na velouté z černého kořene, sezónní zeleninou a bylikami – hotel Aureole, trenér – Bc. Kánská

Zvláštní ocenění:

  • Dutka Marek K2.D – Grilovaná telecí panenka s celerovým pyré, pošírovaným celerem v šafránu a karamelizovanými švestkami v portském víně – Clarion Congress hotel – trenér – Mgr. Mrvová – cena udělena za nápad šafránový celer
  • Retzer Stefan – Gebratene Schweinefiletwürfel an einem Trio von Sellerie, Roter Bete und Stangenbohnen Kaffeeschaum auf Speckchip Marillenfolie Frisée–und Kressesalat – Hotel Berufsschule Viechtach – cena udělena za prezentaci a provedení při servisu
  • Plachá Helena K3.A – Mrkvový koláč – hotel Boscolo Prague, trenér – J. Kotěra – cena za vláčnost koláče

Všichni soutěžící obdrželi čestná uznání a dárky od našich sponzorů: Městská část Praha 10, SRPŠ při SOU gastronomie, Zepter, La Food, ATC Euro Group a Agnesi.

Dále jsme mezi námi přivítali čestné hosty Ing. Barboru Kafkovou a Dis. Aleš Levého z Pražské hospodářské komory, učitele odborného výcviku z partnerské školy Viechtach pana Peter Stolzenberger a Johan Stubenrauch, paní Drymlovou ze SRPŠ, paní Semovou asistentku ředitele zámku Dobříš, pana Bedřicha Hájka z České školní inspekce a paní Janu Tlamichovou z oddělení přípravy a realizace akcí městské části Praha 10.

Vítězům popřála hodně úspěchů v jejich práci a předala poháry JUDr. Radmila Kleslová zástupce starosty Městské části Praha 10.

Soutěž číšníků pod záštitou radní hlavního města Prahy Mgr. Ludmily Štvánové

Dne 28. ledna 2014 se uskutečnila na našem Středním odborném učilišti gastronomie soutěž číšníků na téma Slavnostní tabule.

Celkem se soutěže zúčastnilo 60 žáků, z toho 2 žáci z partnerské školy ve Viechtachu a bylo předvedeno komisi 32 slavnostních tabulí.

Hodnotící komise:

  • Hendrich Radek – F§B hotelu Clarion Congress Praha
  • Joska Daniel – gastronomické služby ČAV
  • Šeda Michal – restaurace Las Truffe
  • Šimrová Eva – F§B hotelu Boscolo Praha
  • Winter Milan – F§B hotelu Boscolo Praha

Komise v této soutěži neměla lehký úkol, protože naši žáci předvedli skvělé výkony, a bylo těžké vybrat vítěze. Proto se komisaři rozhodli udělit ještě 2 zvláštní ocenění.

Umístění v soutěži:

  • 1. místo – Anna Stejskalová a Martina Sobotková G4.A – Valentýnská večeře – pracoviště Four Seasons , ternér J. Popovič
  • 2. místo – Simone Pichler a Tessa Hoffman – Eisprinzessin (ledové království) – pracoviště Viechtach, Wellnesshotel Jagdhof Rohrnbach, trenér Jochen Jost
  • 3. místo – Josef Rohlíček a David Müller Č3.A – Vánoce – pracoviště Clarion a Malostranská beseda , trenér Mgr. Pražáková a Bc. Mašíková
  • 4. místo – Michal Kopta Č2.B a Pavel Jeřábek G4.B – Pro zamilované – pracoviště Clarion, trenér V. Tomanová
  • 5. místo – Sára Gregorová a Kateřina Chytilová G3.A – Levandulová zahrada – pracoviště Boscolo, trenér J. Kotěra a Mgr. Šmídová

Zvláštní ocenění:

  • Monika Vybíralová a Kateřina Fíbrová – Č1.A – IHC a Hilton ? cena udělena za profesní vystupování na prezentaci – název tabule Svatba, učitel odb. předmětu pí. Mgr. Šmídová
  • Milan Čáslavský a Jaromír Duraja G3.B. – Boscolo a Four Seasons – cena udělena za originální téma – název tabule Secret of Asia, učitel odb. výcviku p. Kotěra a pí. Jančárková

Paní Mgr. Ludmila Štvánová radní pro oblast školství, vědu a výzkum Magistrátu hlavního města Prahy osobně pozdravila účastníky a ocenila jich práci.

Mezi řadou hostů byl také pan Mgr. Vratislav Minár z gastronomických služeb České akademie věd.

Ceny pro soutěžící věnovali naši sponzoři: Magistrát hlavního města Prahy, SRPŠ při SOU U Krbu 521, Praha 10, Coca–Cola, La Food a ATC Euro Group.

Tato soutěž byla pro žáky přínosem nejen z hlediska jejich vlastní realizace, ale i pro získání nových poznatků v jejich oboru. Komise posuzovala nejen jednotlivé výkony soutěžících, ale i jejich odborné znalosti, profesní vystupování a vzhled slavnostní tabule. Všichni zúčastnění obdrželi čestná uznání a drobné dárky, které věnovali naši sponzoři.

Soutěž cukrářů O pohár starosty Městské části Prahy 10 Mgr. Bohumila Zoufalíka

V předvánočním čase se dne 11. prosince 2013 se uskutečnila na našem Středním odborném učilišti gastronomie cukrářská soutěž na téma Vánoce našich babiček.

Měli jsme tu čest přivítat mezi námi Bc. Miroslava Kubece prezidenta AKC ČR a ředitele světové kuchařské organizace WASC pro centrální Evropu a členy představenstva AKC ČR.

Celkem se soutěže zúčastnilo 49 soutěžících.

Hodnotící komise:

  • Vladimír Krofta – šéfcukrář hotelu Corinthia Praha
  • Martin Polanecký – šéfcukrář a jednatel cukrářství Viktoria Praha
  • Vlaďka Veselá–Kroupová – majitelka firmy Ambrosia, Tábor

Porota vůbec neměla lehký úkol, protože naši žáci předvedli skvělé výkony, a bylo těžké vybrat vítěze, proto se porota rozhodla udělit ještě 3 zvláštní ocenění.

Zvláštní ocenění:

  • Kateřina Moučková C1B – InterContinental Praha – cena udělena za originální chuť povidlového závinu – UOV pí. Machynková
  • Oliver Furych C3B – Hotel Sheraton – cena udělena za nejlepší tvarohovou štolu – UOV pí. Formanová
  • Eva Franková C1B – Kavčí Hory – cena udělena za odvahu vyrobit italské vánoční Panettone – vánoční překvapení – UOV pí. Bc. Kánská

Umístění:

  • 1. místo – Zuzana Brousková C2A – prvorepublikový adventní kalendář z ledové čokolády – cukrárna Viktoria – UOV  Bc. Šedivý
  • 2. místo – Kateřina Plamínková C2A – vánoční punčový dort – cukrárna Viktoria – UOV  Bc. Šedivý
  • 3. místo – Lucie Valterová C2A – vánoční cukroví – restaurace Aureole – UOV  Bc. Kánská
  • 4. místo – Eliška Svobodová P2B – škvarkový závin – SOU – UOV  Bc. Mašíková
  • 5. místo – Pavla Krejčová C1B – babiččina vánoční pochoutka – InterContinental Praha

Poháry a ceny vítězové převzali z rukou  Mgr. Jana Baudise vedoucího odboru školství Městské části Praha 10, ředitelky SOU gastronomie Mgr. Hany Líbalové a poroty.

Ceny pro soutěžící věnovali Městská část Praha 10, SRPŠ při SOU, firmy Vitana, a. s., Zepter a Agresi.

Tato soutěž byla pro žáky přínosem nejen z hlediska jejich vlastní realizace, ale i pro získání nových poznatků v jejich oboru.

Porota posuzovala nejen jednotlivé výkony soutěžících, ale i jejich odborné dovednosti, fantazii, originalitu a chuť.

Všichni zúčastnění obdrželi čestná uznání a věcné ceny, které věnovali naši sponzoři.