U Krbu 45/521, 108 00 Praha 10 – Malešice

Sollertia 2014


Dovednostní soutěž Sollertia oboru kuchař

Soutěž je pořádána Magistrátem hl. města Prahy a Hospodářskou komorou hl. města Prahy. Finálové kolo se konalo dne 12. března 2014 na naší škole.

 

Průběh soutěže:

Soutěž probíhá ve třech kolech:

  1. nominační kolo – ve třídě hlasují žáci
  2. srovnávací kolo – výběr soutěžících ze srovnávacího kola, provádí učitelé odborných předmětů
  3. finálové kolo – za každou školu se nominovaní žáci utkají s vyzyvatelem soutěže

Soutěžící školy:

  • Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521, Praha 10
  • Střední odborná škola a střední odborné učiliště Praha-Čakovice, Ke Stadionu 623, Praha 9
  • Střední škola hotelnictví a gastronomie, hotelu  International s.r.o., Koulova 15, Praha 6

Zadání soutěže:

  1. Masový závitek v moderní úpravě s volitelnou přílohou
  2. Moderní úprava kachny s volitelnou přílohou
  3. Studený předkrm s využitím spotřebního koše

Pro finálové kolo byl  vylosován pokrm Moderní úprava kachny s volitelnou přílohou, příprava 10 porcí a expedice pokrmu.

Vyzývatel:

PATRIK  BEČVÁŘ, šéfkuchař  restaurace Zlatá Praha, hotel InterContinental, kuchař roku 2013, člen národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Soutěžní porota:

  • Jiří Král, šéfkuchař restaurace Aureole, člen prestižní společnosti Chaine des Rotisseurs, člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
  • Ondřej Slanina, Executive chef wellness hotelu Chateau St. Havel, předseda Pražské a Středočeské  pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kuchař v programu Kluci v akci.
  • Jiří Eichner, předseda staré gardy senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Finalisté soutěže:

  • DANIELA  SLAVÍKOVÁ, Kachní prsa s celerem a pomerančovým chutney s bramborovým pyré a limetou
    Střední odborná škola a střední odborné učiliště Praha-Čakovice, Ke Stadionu 623, Praha 9
  • ONDŘEJ  JAKUBEC, Konfitované kachní prso, červené zelí, bramborový špalíček s ricottou, šalotková marmeláda s pečenou cibulí 
    Střední škola hotelnictví a gastronomie hotelu International s.r.o., Koulova 15, Praha 6
  • KAMIL  PŘÍKOP, Marinované kachní prso po anglicku, pečené stehno na medu s tymiánem, batátové a celerové pyré, marmeláda z červeného zelí, omáčka duck jus aceto balsamico, opečený císařský hrášek
    Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521, Praha 10

Vyzývatel:

Patrik Bečvář
Kachní prsa vařená v sous-vide a konfinovaná stehna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem

Výsledky soutěže :

  1. místo – ONDŘEJ  JAKUBEC
    Střední škola hotelnictví a gastronomie hotelu International s.r.o., Koulova 15, Praha 6
  2. místo – KAMIL  PŘÍKOP
    Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521, Praha 10
  3. místo – DANIELA  SLAVÍKOVÁ
    Střední odborná škola a střední odborné učiliště Praha - Čakovice, Ke Stadionu 623, Praha 9

Čestní hosté:

Radní  hl. města Prahy Mgr. Ludmila Štvánová, zástupci Hospodářské komory Ing. Barbora Kafková, Dis. Aleš Levý a zástupci jednotlivých škol.

Slavnostní předávání čestného titulu SOLLERS se uskutečnilo dne 31. 3. 2014 
v rezidenci primátora hl. Města Prahy.