U Krbu 45/521, 108 00 Praha 10 – Malešice

MAKRO Cash & Carry ČR, s.r.o. je hlavním organizátorem a garantem odborné soutěže MAKRO HoReCa Pětiboj. Soutěž je dvoukolová -  regionální kola určí postupující do celostátního finále. To se skládá ze dvou částí a to z individuální soutěže v dovednostních disciplínách oboru kuchař, číšník, dále pak z týmové soutěže mezi přihlášenými školami. MAKRO HoReCa Pětiboj je určen pouze a výhradně pro studenty hotelových škol, středních škol, středních odborných učilišť a středisek praktického vyučování v oborech kuchař – číšník.

Regionální kolo probíhá v Makru Čestlice. Finále soutěže se koná v rámci Mezinárodního gastronomického festivalu v Praze, kde soutěží nejlepších pět týmů z kola regionálního.

Každá škola nominuje  do regionálního kola kuchařský tým, který je složen z 6 studentů a každý student musí splnit pět individuálních dovednostních disciplín:

  • Krájení 3 ks oloupané cibule – najemno, nepřekrajovat
  • Krájení pórku (cca 200 g)/ na jemné nudličky o délce 4 cm
  • Krájení 4 ks brambor – na kostičky o velikosti cca 0,8 cm
  • Vykoštění chlazeného kuřete (cca 1, 3 kg)
  • Filetování celého pstruha (kuchaný bez šupin, cca 400 g)

Hlavním úkolem týmu oboru číšník je zabezpečit provoz restaurace pro 24 hostů

  • Číšnici – obsluha
  • Obsluha v restauraci
  • Barmanská soutěž – příprava uvítacího dlouhého nápoje
  • Baristická soutěž – příprava esspresa a capuccina

Soutěžní týmy připravují učitelé odborného výcviku a učitelé odborných předmětů a účastníme se každého ročníku