U Krbu 45/521, 108 00 Praha 10 – Malešice

Týden italské kuchyně

04.04.2024 12:07

Od 18. do 22.března 2024 jsme pro naše strávníky připravili týden italské kuchyně. Chtěli jsme v našem pestrém jídelníčku udělat ještě další změnu, a to právě cizí kuchyni. Jídla cizích kuchyní zařazujeme do jídelníčku běžně, ale tentokrát jsme se rozhodli jít cestou celotýdenního jídelníčku.

Připravili jsme italské polévky, včetně jednoho předkrmu. Celkem 13 hlavních jídel a 5 salátů jako hlavní jídlo. Nechyběly ani dezerty, které nám vyrobily naše cukrářky, ve formě tiramisu a panna cotty.

Poprvé jsme také vyzkoušeli místo polévky podávat předkrm – Caprese salát. Setkali jsme se s úspěchem, a proto budeme v tomto novém trendu pokračovat.

Jídla byla celý týden bez zahuštění moukou, obsahovala velké množství zeleniny a bylinek. Strava byla lehká, svěží a lehce stravitelná. Tak, jak to Italové mají.

Na naší školní kavárně nezůstali pozadu, a aby bylo vše sladěné, tak krásně prostřeli. Klasické chlebíčky se proměnily v italské bruschetty, chleby s různými pomazánkami a zeleninou.

Jestliže se snažíme o zážitek, musí to být dokonalé. Také prostředí jídelny se změnilo výzdobou v italském stylu. Výdej obědů probíhal za doprovodu italské hudby. Na každého, kdo vešel do jídelny, dýchl kousek Itálie.

Byla to pro nás velká výzva, spousta práce a příprav. Žáky na praxi to moc bavilo, bylo vidět, že to byla pro ně také příjemná změna. Všichni jsme si to užili a strávníkům ve školní jídelně nabídli neobyčejný gastronomický zážitek.

 Všem, kteří se na tom alespoň trochu podíleli, patří velký dík.